Home > Werk

Op koers met nieuwe directeur IT

Voor een uitgebreide terugblik op hoe 2016 zich verhoudt tot de voorgaande jaren, is de kersverse directeur IT, Rogier Verberne, misschien nog net iets te kort bij Vebego. Maar dat staat een sterke visie op de toekomst niet in de weg. Integendeel.

Schot voor de boeg? Hij praat verrassend weinig over IT.

Met een frisse blik kijkt Rogier naar hoe IT een bijdrage kan leveren aan de kern: vitaliseren van werk en zorg. Maar first things first: de basis. Die moet staan als een huis. En daar valt nog de nodige winst te halen.   

Rogier valt in september 2016 met zijn neus in de boter. Het in 2014 ingezette SWITCH ERP-project nadert voltooiing, maar er zijn nog volop aandachtspunten. "Fortron is als laatste bedrijf geswitcht en daarmee is de implementatie technisch afgerond. Sterker nog, Vebego heeft er een SAP Quality Award mee gewonnen."

Gefeliciteerd!

"Het is zeker een compliment voor de organisatie. Maar nu is het zaak om te kijken naar de business zelf, want bij het traject zijn destijds iets te weinig mensen vanuit de operatie betrokken geweest. Met als gevolg een technisch goed systeem, dat alleen soms de verbinding met de werkvloer mist." 

Gloednieuw, award winning, maar...

"...maar het begin is er. Zaak om nu op alle fronten die connectie met de primaire bedrijfsprocessen te maken. En ook in die inspanning valt het enthousiasme, de bereidwilligheid om er samen het beste uit te halen, op."

Wendbaar?

"It takes two to tango. Als IT'er moet je begrijpen hoe er geld wordt verdiend, en als business hoe je IT kunt inzetten om je bedrijf beter te laten draaien. Zo houd je elkaar scherp. De schoen wringt vaak bij te weinig wederzijds begrip. "

"Als IT directeur praat ik liever over bedrijfsvoering en de zakelijke doelstellingen dan over ‘bits en bytes’. Vanuit dat inzicht kunnen we namelijk samen processen stroomlijnen en een plaats geven. Dat helpt uiteindelijk het bedrijfsresultaat te verbeteren. En daar gaat het om. "

Easy does it

"IT moet simpel zijn. Dat is een belangrijke uitdaging voor de komende periode. Maar éérst de boel stabiel draaiend en perfect aangesloten op die operatie zien te krijgen. Dan het geheel versimpelen: minder foutgevoelig en betrouwbaarder maken. Makkelijk in het gebruik. Dan hebben we het fundament om écht werk te gaan maken van de toegevoegde waarde van IT."

One size fits all?

“Vaak wordt de IT organisatie verweten dat het lang duurt om wijzigingen te implementeren. Daarbij wordt vaak gedacht aan wijzigingen op het SAP systeem, en dat is inderdaad niet snel. Ik maak onderscheid in drie typen systemen, waarin je balanceert tussen snelheid en stabiliteit.

Aan de ene kant heb je innovatieve systemen. Daaraan kun je dagdagelijks sleutelen, want als er eens wat mis gaat is dat niet erg: er is namelijk geen afhankelijkheid. Aan de andere kant heb je transactionele systemen zoals SAP. Als daar wat mee mis gaat, heb je als bedrijf een groot probleem. Daar wijzig je dus weinig aan (eens per maand) en heb je hele strakke processen om de stabiliteit te kunnen garanderen. En dan is er nog een tussencategorie, waarin je dat balanceert. ‘PACE layering’ heet dat met een mooie term.

Internet of things, smart buildings, machine learning

"Dromen en mogelijkheden zijn er altijd te over. Ook hier geldt overigens dat het zorgen voor structuur, bijvoorbeeld in de vorm van consistent gestructureerde datasets, de eerste stap is. En ook hier hebben we nog genoeg quick wins te behalen."

"Waarbij ik met een technische bril op, wel opgewonden kan worden van die volgende stappen. Maar in de techniek is 'gewoon goed' ook goed genoeg. Voor innovatie in schoonmaak en facilitaire dienstverlening ligt de lat hoger, want daarmee maken we het verschil in de markt. Daarmee wordt IT binnen Vebego de enabler die het moet zijn. En vitaliseren we Vebego om het verschil te maken daar waar ze op haar best is: in de dienstverlening zelf."