Home > Zorg

Online zorgportaal voor afstemming mantelzorg

Caren Zorgt ondersteunt cliënten STMG in zelfredzaamheid

Als je zorg nodig hebt, is alle hulp welkom. Om je wond te verzorgen of je onder de douche te helpen. Gelukkig is er thuiszorg. Of we doen een beroep op familie en vrienden. Maar hoe regel je dat? Wie komt nu wanneer? En wie doet dan wat?

Laat dat regelwerk maar over aan online zorgportaal Caren Zorgt!

Voor de cliënten van STMG, dat sinds 2015 in handen is van Assist, komt Caren Zorgt als geroepen. “Caren Zorgt is een prachtige aanvulling op ons specifiek voor de thuiszorg ontwikkelde organisatiemodel, waarmee we met een goed georganiseerde backoffice en slimme ICT de zorg zo ‘lean’ mogelijk maken”, legt Matteo Smit, manager Innovatie en Optimalisatie bij Assist, uit.

Als je zorg nodig hebt, valt er heel wat te regelen en af te stemmen. Dat is soms best ingewikkeld. Dit gratis zorgportaal helpt hierbij.

Op www.carenzorgt.nl maakt de cliënt eenvoudig zijn eigen account aan. Hij krijgt dan direct een eigen portaal, waarvoor hij iedereen kan uitnodigen die hij wil betrekken bij zijn zorg.

“In het portaal legt de cliënt vervolgens allerlei zaken vast. Denk aan geplande bezoeken aan de huisarts of activiteiten met de mantelzorgers, zoals boodschappen doen of naar de kapper gaan".

Koppeling backoffice STMG

Matteo: “En dankzij een koppeling van Caren Zorgt met ons ICT-systeem, verschijnen ook automatisch de geplande bezoeken van onze verzorgenden en (wijk)verpleegkundigen in de agenda. Bovendien heeft de cliënt inzicht in zijn eigen digitaal cliëntendossier en heeft hij de mogelijkheid om met ons te communiceren via de berichtenfunctie.”

Via het portaal deelt de cliënt deze informatie met iedereen die hij heeft uitgenodigd voor zijn portaal. Zo hebben alle bij de cliënt betrokken (mantel)zorgers tot op de dag, het uur en de minuut nauwkeurig inzicht in de zorg die de cliënt krijgt.

Dit voorkomt bijvoorbeeld dat mantelzorgers een kappersbezoek voor de cliënt plannen op het moment dat een verpleegkundige langskomt voor een injectie.

Alle informatie op één plek

“Alle zorginformatie staat dus overzichtelijk op één plek”, vervolgt Matteo. “Het is één bron van waaruit iedereen – mantelzorgers, verzorgenden, (wijk)verpleegkundigen, maar ook huisartsen of praktijkondersteuners – informatie kan plukken. Overigens beslist de cliënt zelf wie van zijn mantelzorgers waar inzicht in krijgt.”

Cliënt houdt de regie

“Zo kan hij zijn mantelzorgers toegang geven tot de basisfunctionaliteiten, zoals zijn agenda en het berichtenverkeer tussen andere mantelzorgers, maar bijvoorbeeld niet tot zijn digitaal cliëntendossier, zorgovereenkomsten of de gesprekken met de medewerkers van STMG.”

“Het zorgportaal zorgt vooral voor rust." “Rust voor de familie die weet dat moeder de geplande zorg heeft gekregen – onder meer door inzicht in de in- en uitklokfunctie van onze medewerkers. En rust door inzage in wat er besproken is.”

“Ook onze verzorgenden en (wijk)verpleegkundigen ervaren meer rust. Simpelweg omdat ze niet meer om de haverklap gebeld worden door (familie van) de cliënt: óf ze al zijn geweest, óf hoe laat ze komen, enzovoort.”

De aanvankelijke twijfels over het deels openbaar maken van roosters, hebben ondertussen plaatsgemaakt voor veel enthousiasme. Collega’s promoten Caren Zorgt nu actief onder de cliënten.

En dat laatste is terug te zien in de cijfers. Sinds de introductie van Caren Zorgt een jaar geleden maken inmiddels zo’n 700 cliënten van STMG gebruik van het platform. Dat is ongeveer 25% van het totale cliëntenbestand en dat percentage blijft stijgen.

Het gebruik onder dementerende cliënten is zelfs nog veel hoger, ruim 50%. “Vooral omdat de mantelzorgers bij deze doelgroep graag willen weten wie wanneer is geweest, omdat de cliënt zich dat zelf niet altijd meer herinnert.”

Zorg dichtbij de klant

Matteo: “Percentages om trots te zijn. Helemaal omdat de doorloop hoog is. Er zijn namelijk veel cliënten die slechts tijdelijk zorg nodig hebben. Wat dat betreft tonen de percentages voor mij aan dat Caren Zorgt antwoord geeft op de roep uit de markt: zorg dichter bij huis en de klant er zelf nadrukkelijker onderdeel van uit te laten maken.”